Eolian

 Vantul


  Vantul este unul din cele patru elemente (soare, pamant, apa si vant) care decid in mod direct, in realizarea energiilor regenerabile, este un element vectorial in timp si spatiu, extrem de variabil.

  Vantul este caracterizat prin doua elemente: directia din care bate vantul si viteza ce reprezinta distanta parcursa de particolele de aer in unitatea de timp, exprimata in m/s. Cum toate masuratoriile efectuate asupra directiei si vitezei vantului sunt facute cu ajutorul giruetelor, amplasate standard la 10 m deasupra solului, recomandam montarea eolienelor la aceeasi inaltime.

  Pe teritoriul Romaniei, vitezele medii anuale ale vantului depasesc 8 m/s la altitudini de peste 2000 m, sunt cuprinse intre 6-8 m/s la altitudini de peste 1700 m si 4-6 m/s in zonele cu altitudini de 1400-1600 m.

  In zonele cu relief usor fragmentat, cele mai mari valori medii ale vitezei vantului se inregistreaza in zona litorala, deasupra intinderilor de apa ale ale Marii Negre. In Delta maritima a Dunarii, pe litoralul Marii Negre, in zona inalta a Podisului Dobrogei, a Podisului Central Moldovenesc si pe culoarele dintre acestea, vitezele medii anuale depasesc 4 m/s.

  In cadrul Campiei Romane, cele mai mari valori (peste 3 m/s) sunt localizate in partea estica a acesteia si in Campia Olteniei. Valori asemanatoare sunt specifice celei mai mari parĊ£i a Podisului Moldovei si al Dobrogei, extremitatatii vestice a Campiei de Vest si sudului Banatului. Viteze medii anuale de 2-3 m/s se inregistreaza in cea mai mare parte a Campiei Romane, Campia de Vest si dealurile subcarpatice.

  In Podisul Transilvaniei, valorile medii anuale ale vitezei vantului sunt de numai 1-2 m/s, iar cele mai mici viteze medii ale vantului, sub 1 m/s, se inregistreaza in zonele depresionare din Subcarpatii Getici.

 

Sursa - Administratia Nationala de Meteorologie 

Realizat de Art Logo Art Extension Extension